Milyen vállalkozási formák léteznek, hogyan történik egy cégalapítás?

Szerző: admin 2015. 11. 20 0 hozzászólás Vállalkozás,

Nézzük meg, hogy 2015-ben milyen lehetőségek állnak rendelkezésére, egy új vállalkozás vagy cégalapítás esetén.

Önálló tevékenységet üzletszerűen, egyéni vállalkozóként vagy cégként végezhetünk.

  • Egyéni vállalkozás:

Indítása ügyfélkapus elérhetőséggel lehetséges. Ki kell válltanunk az egyéni vállalkozó igazolványt, melyre két lehetőségünk van:

  • saját magunk által kinyomtatható igazolás, ez a lehetőség ingyenes
  • kézzel fogható forma, ez az opció jelenleg 10.000 Ft

Be kell jelentkeznünk a NAV - hoz, a területileg illetékes önkormányzathoz a helyi iparűzési adó miatt és regisztrálnunk kell a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál. A regisztráció díja 5000 Ft.

Egyéni vállalkozás létrehozása akkor javasolt, ha inkább csak másodállásban szeretnénk vállalkozni és eleinte alacsony bevételre számítunk.

Meg kell határoznunk, hogy mely tevékenységeket szeretnénk végezni, ezekről az önálló vállalkozási tevékenységek jegyzékében tájékozódhatunk az alábbi linken:

http://www.ksh.hu/docs/osztalyozasok/ovtj_2012/ovtj_struktura_2012.pdf

E vállalkozási forma nagy előnye, hogy a tevékenység szüneteltethető.

  • Cégalapítás

Szükséges dokumentumok: ügyvéd által aláírt alapító okirat, társasági szerződés és aláírási minta. A társasági szerződésnek ebben az esetben is tartalmaznia kell a cégünk által végezni kívánt tevékenységeket. A szerződést a cégbírósághoz kell benyújtani, be kell jelentkeznünk a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnál és a területileg illetékes önkormányzatnál valamint kamarai regisztrációs kötelezettségünk is van.

Mindegyik cégforma esetén szükség van egy vezető tisztségviselőre ( Ügyvezető) és a székhely használat jogosultságának igazolására.

Az alapító okiratban vagy a társasági szerződésben meg kell jelölni a vállalkozás fő és egyéb tevékenységeit, amihez segítséget a TEÁOR - lista adhat:

http://www.ksh.hu/teaor_menu

Betéti társaság:

Legalább 2 tagra- beltag és kültag- van szükség. A beltag a társaság működéséért teljes vagyonával felel, tehát tartozás esetén a tag magánvagyonával is köteles  helytállni, tehát korlátlan felelősség terheli.

Alapításnál az illeték 25.000 Ft, illetve az ügyvédi költségek. Továbbá tagonként 1000 forintos törzsbetét szükséges.

 

Korlátolt felelősségű társaság:

Alapítható egy vagy több taggal. A szükséges alapítótőke jelenleg 3 000 000 Ft. A vállalkozás tulajdonosainak anyagi felelőssége nem teljes körű, tehát csak a cégben lévő tulajdonrészükig terjed. A Kft alapítási illetéke 50.000.-Ft, ezen felül fizetni kell az ügyvédi munkadíjat is.

 

Hogyan döntsünk? Egyéni vállalkozás, vagy cégalapítás?

  • Egyéni vállalkozás indítása ingyenes és a tevékenység szüneteltethető, az adózás abban az esetben kedvezőbb, ha KATA szerint adózunk. (évi 6 000 000 Ft árbevételi lehetséges)
  • Cégalapítás esetén a Kft. ajánlott, mert az anyagi felelősség korlátozott.
  • Kft. és Bt. esetén is választható az egyszerűsített vállalkozói adó, de a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) csak a Bt.-k alkalmazhatják
  • A pályázatok többségén csak cégek indulhatnak, egyéni vállalkozók nem. Tehát, hogyha a későbbiek során pályázni szeretnénk, akkor ezt is fontolóra kell vennünk.

Az, hogy milyen vállalkozási forma és adózás a legmegfelelőbb számunkra, a végezni kívánt tevékenységek, a várható bevételek és kiadások tekintetében dönthető el. Közismert, hogy a tervezéskor jobb stratégiának bizonyul az enyhén pesszimista hozzáállás, míg a kivitelezésben inkább az optimista hozzáállás a célravezetőbb. Ajánlott tehát minden szempontot többször mérlegelni és mindenre felkészülten meghozni a végleges döntésünket.

 

További cikkek a vállkozás indítása, cégalapítás témakörben: