Minden, amit a módosított pénztárgép rendeletről tudni kell - 2016

Szerző: admin 2016. 04. 11 0 hozzászólás Online Pénztárgép,

Megjelent a Magyar Közlöny 42. számában a nemzetgazdasági miniszter 9/2016. (III. 25.) NGM rendelete az online pénztárgépekről szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet módosításáról.

 

A Magyar Közlöny, 42. számának 3992. oldalán található, letölthető ITT !

 

A legfontosabb változás, hogy kibővítették a pénztárgép használatára kötelezettek körét, de a már jelenleg üzemelő online pénztárgépek is jelentősen érintettek az új rendelet módosításban.


Az üzemeltetőket érintő főbb változásokat az alábbiak: 

  1. Az éves felülvizsgálat továbbra is kötelező, de 2016. április 2-től már csak az üzemeltetés helyszínén végezhető el, és szükséges hozzá a forgalmazó szoftver megfelelőségi tanúsítványa is(ez várhatóan többletköltséget jelent). Azaz a rendelet értelmében ezentúl a szervizek csak a vállalkozás telephelyén (ahol az érintett pénztárgép működik) végezhetik el az éves felülvizsgálatot!
     
  2. Minden pénztárgéphez kötelező hozzárendelt pénztároló eszközt tartani. Ez bármi lehet, nem csak kassza, sőt a pénztárgéppel sem kötelező összekötni. A benne lévő készpénz és utalványok összegének meg kell egyeznie a pénztárgépben lévővel
    Amennyiben Önnek még nincs pénztároló eszköze, akkor webáruházunkban néhány kattintással rendelhet egyet, amit a megadott címre postázunk.
     
  3. Változó telephellyel, mozgó bolt, mozgó árusítással foglalkozó cégek az új rendelet értelmében már csak hordozható pénztárgépként engedélyezett gépet használhatnak, olyat, ami rendelkezik beépített GPS vevőegységgel is.
     
  4. Jelentősen módosul a pénztárgépek belső szoftvere is. 
    A főbb változások az alábbiak:

    Adóügyi bizonylat lesz a Nap Nyitás, a Pénz Be és a Pénz Ki bizonylat.
    - Cégváltozás esetén nem kell az AEE egységet kicserélni, használható a régi is, ezáltal sokkal olcsóbb lesz az átírás.
    - Lesz sztornó bizonylat is, amivel a tévesen beütött összegeket lehet korrigálni.
    - Kötelező lesz a beüthető összegek korlátozása, a nagy összegű téves beütések elkerülése érdekében.
    - Lehetőség lesz az aktuális és az előző forgalmi nap nyugtáit újra kinyomtatni, hasonló célból, mint a régi pénztárgépeknél a kontroll szalag volt. 

A pénztárgépek új funkciói egy következő szoftverfrissítéssel válnak elérhetővé, amik megjelenése az év második felétől várható.

 

 

További hírek a témában: