Hogyan válasszak bankjegyvizsgáló készüléket?

Szerző: EuroPrompt 2015. 11. 19 0 hozzászólás Banktechnika,

Napjainkban a bankjegy hamisítók egyre kifinomultabb technikákat használnak a hamis bankjegyek előállítására, ezért kiemelt fontosságú, hogy minden olyan üzletben, kereskedelmi egységben ahol készpénzforgalom van, legyen valamilyen ellenőrző, bankjegyvizsgáló eszköz. Erre a legalkalmasabb az UV fényt kibocsájtó pénzvizsgáló készülék.

 

A forintbankjegyek mindegyike tartalmaz olyan a címletre jellemző grafikai motívumot, amely kétféle fénytartományban is ellenőrizhető. A bankjegyek vízjelmezőjében szereplő motívumok kétféle (UV-A és UV-C) fényben láthatóak. Ugyanazon biztonsági elem eltérően reagál az UV-A, vagy az UV-C fényre.

A kereskedelemben kapható csak UV-A és kombinált UV-A/C fény kibocsájtására alkalmas készülékek is. A legmegbízhatóbb felismerést az UV-A/C kombinált készülékek nyújtják, mert egymás után mindkét fénnyel megvilágítják a bankjegyet, így mindkét eltérő hullámhosszú fény alatt megvizsgálhatóak a biztonsági elemek.

Léteznek olyan kombinált bankjegyvizsgáló készülékek, amik az UV fény mellett más vizsgálati módszerrel is segítik a bankjegy ellenőrzést. Ilyen például a nagyítóval, vagy az erős fehér lámpával rendelkező készülékek.

  • A nagyító a bankjegyeken lévő mikroírások ellenőrzésére használható. A bankjegyet nagyítóval vizsgálva az elő- és hátoldal alnyomatában több helyen a bankjegy címletértéknek megfelelő értékjelzés, valamint a MAGYAR NEMZETI BANK felirat olvasható. A valódi bankjegyeken a mikroírás tisztán kivehető, olvasható, szabályos, egyforma betűkből áll, töredezés, szétesés, elmosódás nem tapasztalható.
  • Erős fehér lámpával a vízjel ellenőrzésére nyílik lehetőségünk. A bankjegyet fény felé tartva, a bankjegyen szereplő személy portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép jelenik meg (mindkét oldalról ellenőrizhető). A valódi bankjegyeken a vízjelkép ránézésre nem látható (sem az elő-, sem a hátoldalon), nem tartalmaz határozott kontúrú vonalakat, UV-fényben sem látható.

 

Bankjegyvizsgáló választásakor további fontos szempontok:

  1. A készülék mérete. Javasolt olyan méretű készüléket választani, ami elfér a pénztáros közvetlen környezetében, hogy azonnal tudja ellenőrizni a bankjegyeket.
  2. Hordozható, vagy hálózatról működik-e? Léteznek elemről és hálózatról működtethető bankjegyvizsgáló eszközök. Amennyiben megoldható mindenképp érdemes hálózatról működtethető berendezést vásárolni, mert az elemek pótlása nagyobb költséggel jár.
  3. Az UV lámpa erőssége. Kevésbé jól megvilágított helyeken elegendő lehet egy kisebb teljesítményű készülék, de a nagyobb megvilágítású helyeken (jellemzően neon fénynél, nagyobb bevásárló központokban, szabadtéren) szükséges lehet a nagyobb fényerővel rendelkező készülék beszerzése, ellenkező esetben a pénztáros nehezen fogja látni, felismerni a megfelelő UV-nyomatokat.
  4. Tartalék UV cső beszerzési lehetőségei. A rendeltetésszerű használat mellett, bizonyos használati idő után a fényforrásokat cserélni szükséges. A fényforrások pótlása nem része a garanciális javításoknak, ezért a felmerülő költség a tulajdonost terheli. Érdemes a vásárlás előtt tájékozódni a fénycső pótlási lehetőségeiről, árairól.
  5. Garancia. Vásárlás előtt javasolt tájékozódni a garanciális feltételekről, mire és mennyi időre vonatkozik a garancia.