VIGYÁZAT – Pénztárgépes csalók járják az üzleteket

Szerző: admin 2019. 09. 17 0 hozzászólás Online Pénztárgép,

Több ügyfelünktől is érkezett jelzés, hogy ismeretlenek a pénztárgépükön szeretnének éves felülvizsgálatot végezni. Előzetesen telefonon jelentkeznek be és időpontot próbálnak egyeztetni olyan indokkal, hogy az eredeti szerviz átadta nekik a pénztárgép szervizelését és elérkezett a következő éves felülvizsgálat ideje.

Az egyik konkrét esetben az ál-műszerész az időpont egyeztetés után meg is jelent az érintett üzletben, ahol a pénztárgép üzemel. A fellépése nagyon határozott volt, ezt tovább növelte az általa viselt ruházat (póló) mely az egyik legnagyobb pénztárgép forgalmazó logójával és feliratával volt ellátva. Itt jött a fordulat, mert az ügyfél a telefonhívás és az álszervizes kiérkezése közötti időben felhívott minket, hogy valóban átadtuk-e a pénztárgépe szervizelését, és miért kell újra felülvizsgálatot végezni a pénztárgépén, hiszen az nemrégiben már megtörtént. Egy rövid egyeztetés után egyértelművé vált, hogy valószínűleg csalás áll a háttérben, ezért az ügyfelet elláttuk néhány tanáccsal. Amikor az álműszerész megérkezett az üzletbe, a boltvezető – tanácsunknak megfelelően - azonnal elkérte a műszerész NAV igazolványát. Már itt meg is bukott az átverés, az illető nem tudta megmutatni, összezavarodott, hebegett-habogott, majd rövidúton távozott az üzletből.

Sajnos akadt olyan ügyfelünk is, aki csak későn kezdett el gyanakodni, már csak az ál-szervizelés megtörténte után hívott minket. A felülvizsgálatot nem végezte el az álműszerész, csak „valamit matatott” a pénztárgépnél. A pénztárgépnaplóba nem tette meg az ilyenkor kötelező bejegyzést, valamint a neki kifizetett összegről számlát sem állított ki.
 

Mit tehet, hogy ne legyen átverés áldozata?
 

Az alábbi néhány pontot betartva, nagyon jó eséllyel elkerülheti, hogy ne tudják megkárosítani a pénztárgép éves felülvizsgálatára hivatkozva.

  • Kérje el a műszerész NAV szervizes igazolványát. Ilyennel csak a NAV által regisztrált, pénztárgép javítására feljogosított műszerészek rendelkeznek.
  • Ellenőrizze Ön is az éves felülvizsgálat esedékességét. A pénztárgép naplóban megtalálható az előző felülvizsgálat dátuma, ettől számított 1 éven belül esedékes a következő.
  • A felülvizsgálatot követően ellenőrizze az új hologramos matricát a pénztárgépén. Minden felülvizsgálatkor egy újabb hologramos matrica kerül a pénztárgépére, ennek egyedi sorszáma van, ez jelenti egyben a forgalmazói felülvizsgálat elvégzését is.
  • Ellenőrizze, hogy kapott-e felülvizsgálati adatlapot a műszerésztől. Minden felülvizsgálatról egy részletes adatlap készül, aminek az eredeti példánya a pénztárgép felhasználóját illeti meg.
  • A felülvizsgálat után ismét ellenőrizze a pénztárgépnaplóban az új bejegyzés megtörténtét. Ezt az aláírásával is el kell látnia, még a műszerész jelenlétében.
  • A pénztárgép éves felülvizsgálat elvégzéséről mindig számlát kell kapnia. A csaló cégek jellemzően nem adnak számlát, csak az ellenértékét kérik el.


Amennyiben a fenti pontok közül akár csak az egyik is hiányzik, vagy elmarad, akkor kezdjen el gyanakodni, és hívja fel az Ön szervizét még a műszerész jelenlétében. A saját pénztárgép szervizének a telefonszámát általában a pénztárgépen, vagy a pénztárgép naplóban találja meg, semmiképp ne a jelenlévő műszerészt kérdezze meg róla.