Online számla és a pénztárgép kapcsolata

Szerző: admin 2020. 06. 19 0 hozzászólás Online Pénztárgép,

Az elmúlt napokban több ügyfelünk keresett minket telefonon, hogy érdeklődjön az online pénztárgép és a 2020. július 1-től bevezetésre kerülő online számlázásás kapcsolatáról. Sajnos több téves információ is található az interneten, valamint a közösségi média felületein is keringenek téves "jótanácsok".

 

Az online pénztárgép kapcsolata az online számlázással

 

Már a legelején fontos leszögezni, hogy az online pénztárgép semmilyen kapcsolatban nem áll a 2020. július 1-től bevezetésre kerülő online számlázással! A két rendszer teljesen külön működik, vagy az egyiket, vagy a másikat használjuk, attól függően, hogy a vásárló kér-e számlát vagy nem.

  • A vevő nem kér számlát - Ebben az esetben a pénztárgéppel állítunk ki a részére egy nyugtát.
  • A vevő számlát kér - Számlázó programmal előállítjuk a vevőnek a számlát, vagy továbbra is adhatunk a részére kézi számlát is.
    • FONTOS - A számla végösszegét NEM SZABAD beütni a pénztárgépbe! 
      Gyakori tévhit, hogy a számla végösszegét be kell ütni a pénztárgépbe és a nyugtát hozzá kell tűzni a számla második példányához. Ez régen egy választható lehetőség volt, de már 2014 óta a NAV nem engedélyezi ennek a módszernek a használatát.

Amennyiben a számláért kapott pénz a pénztárgép kasszafiókjában kívánja tárolni, akkor a pénztárgépen lévő PÉNZ BE gomb használatával tudjuk az összeget behelyezni a fiókba, nyugtát továbbra sem szabad kiállítani róla.

 

Az online számlázás lehetőségei

 

Több módon is teljesítheti az online számlaadási kötelezettségét 2020. július 1-től.

 

  • Használhatja a NAV által biztosított INGYENES online számlázó felületet, ezen keresztül egyszerűen állíthat ki számlákat.
  • Használhatja a NAV által biztosított INGYENES mobil applikációt, amivel szintén egyszerűen állíthat ki számlákat a vevői részére.
  • Használhat WEB alapú számlázó programokat, amik jellemzően böngészőn keresztül működnek és megfelelnek az online számlázás előírásainak.
  • Használhat PC-re telepített számlázó programot, internetes kapcsolaton keresztül képes elküldeni a NAV részére a kiállított számlákat.
  • Használhat kézi számla tömböt, azonban az ebben kiállított számlákat a megadott határidőkön belül fel kell tölteni a NAV felületére.

 

Az online számlázásról további információt a NAV internet oldalain talál: NAV Online Számla