Melyik bankjegyszámláló, pénzszámoló készüléket válasszam?

Szerző: EuroPrompt 2019. 01. 14 0 hozzászólás Banktechnika,

 

A bankjegyszámláló készülékek három csoportra oszthatók:

  1. Bankjegyszámláló csak számoló funkcióval
  2. Bankjegyszámláló darab számlálással és hamisítvány felismerési funkcióval
  3. Bankjegyszámláló érték számlálással és nagy pontosságú hamisítvány felismeréssel

 

1.) Bankjegyszámláló csak számoló funkcióval

 

A csak számoló funkcióval rendelkező készülékek kizárólag a behelyezett bankjegyeket számolják meg, eredetiséget nem vizsgálnak. Ilyen készülék pl. az EuroCash EC-V30 vagy az EuroCash EC-V40. Ezek a készülékek alkalmasak a behelyezett bankjegyek, vagy utalványok gyors megszámolására, de a bennük található biztonsági elemeket nem vizsgálják. Az ilyen készülékekhez jó kiegészítő lehet egy UV pénzvizsgáló készülék, vagy egy pénzvizsgáló toll.

 

2.) Bankjegyszámláló darab számlálással és hamisítvány felismerési funkcióval

 

A nagyobb bankjegyszámoló gépek, a számlálás mellett már rendelkeznek hamisítvány felismerési funkcióval is. Erre többféle vizsgálati módszer áll a rendelkezésre, függően az adott gép kialakításától. Az EuroCash bankjegyszámláló gépek az alábbi vizsgálati módszerek segítségével képesek a bankjegyek vizsgálatára:

  • UV – Ultra ibolya (ultra viola) fénytartományban ellenőrzi a biztonsági jeleket.
  • IR – Infra vörös (infra red) fénytartományban vizsgálja a bankjegyen található biztonsági elemeket.
  • DD – Ellenőrzi a bankjegy méretét, ha eltérőt talál a kötegben, akkor megáll a hibásnak vélt bankjegynél.
  • MG – Mágneses ellenőrzés, csak azon bankjegy típusoknál használható, amelyek tartalmaznak mágnesezhető részt (a forintban ilyen biztonsági elem nem található). A mágnesezhető részt felmágnesezi a gép, és azonnal ellenőrzi is a sikerességét. Ilyen biztonsági elem található pl. az EURÓ bankjegyeken, vagy az USA dolláron.
  • MT  Fémszál vizsgálat, ellenőrzi a bankjegyekben található fémszál meglétét.
  • CIS – Contact Image Sensor - Ez a vizsgálati módszer gyakorlatilag egy fényképet készít a bankjegy mindkét oldaláról normál és infra tartományban, majd az elkészült képet összehasonlítja a memóriájában eltárolt mintával. Ez a vizsgálati módszer a legmegbízhatóbb hamisítvány felismerés terén.

Amikor a pénzszámoló gép hamisnak, vagy hibásnak talál egy bankjegyet, akkor megáll a számlálás és a készülék szaggatott sípolással jelzi, hogy probléma adódott, a hangjelzéssel párhuzamosan a kijelzőn, vagy a kezelői panelen kiírja, hogy melyik vizsgálati módszerrel érzékelte a problémát (UV-IR-MG-DD).

 

3.) Bankjegyszámláló érték számlálással és nagy pontosságú hamisítvány felismeréssel

 

Az értékszámláló gépek képesek azonosítani az éppen számolt bankjegyet és a darabszám mellett az értéket is megtudják állapítani. Vegyesen is számolhatók a bankjegyek, egy kötegben akár eltérő valuták is lehetnek, ezek a gépek mindig pontosan kifogják írni, hogy miből mennyit számoltak meg. A hamisítvány felismerésük is fejlettebb, mint az értékszámlálás nélküli társaiknál. Itt már fénykép felvétel is készül minden megszámolt bankjegyről normál és infra tartományban is, ezek a felvételek akár el is menthetők USB tárolóra. Euró és Dollár számlálása esetén a sorozatszám felismerésére és gyűjtésére is alkalmasak. A nagyobb EC-5600 típus úgynevezett 2 zsebes értékszámláló, többféle paraméter szerint képes különválogatni a bankjegyeket, mindezt hihetetlenül gyorsan és pontosan teszi.

 

Minden pénzszámoló gépre érvényes, hogy nem tévedhetetlenek, hiba esetén érdemes még néhányszor átpörgetni a pénzköteget, és, ha mindig ugyanannál a bankjegynél áll meg, akkor vélhetően valóban hibás, vagy hamis pénzt talált. Ha úgy véljük, hogy hamis bankjegyre akadtunk, akkor elvihetjük bármelyik bankfiókba, postára, vagy közvetlenül elküldhetjük a Magyar Nemzeti Bankba is. Fontos tudni, ha valóban hamis a bankjegy az ellenértékét elveszítjük, a hamis pénzt pedig az MNB bevonja.

Az EuroCash bankjegyszámlálók közti különbség a támogatott vizsgálati módszerekben, és az egyes készülékek különböző kialakításában található.
 

 

Típus

Kialakítás

Kijelző

Vizsgálati módszerek

EuroCash EC-V30

Hordozható, csak számol, nem vizsgál. + Táska.

LED számkijelző

-

EuroCash EC-V40
Hordozható, csak számol, nem vizsgál. Kötegelő számlálás. + Táska. LED számkijelző -

EuroCash EC-2100

Piros LED kijelző, nagyon jó ár-érték arány

LED számkijelző

UV+MG

EuroCash EC-2200

Grafikus LCD kijelző, 2 szintes MG vizsgálat

LCD grafikus

UV+MG

EuroCash EC-2500

Fém hátlap, 15 gombos kezelői billentyűzet, két színben elérhető

LCD grafikus

UV+IR+DD

EuroCash EC-2850

Robosztus felépítés, 2db beépített grafikus kijelző, elegáns kialakítás

LCD grafikus

UV+MG

EuroCash EC-3500

Fém hátlap, formabontó kialakítás, nagy megbízhatóság

LCD grafikus, forgatható

UV+IR+MG+DD

EuroCash EC-4600

TIPP!

Felső adagolós
Fém mechanika
Állítható sebesség
Banki kialakítás
Nagyobb igénybevételre
Kiemelkedő minőség

Dual LED számkijelző UV+IR+MG+DD