Már csak október végéig fizethetünk a régi 1000 forintos bankjegyekkel

Szerző: EuroPrompt 2018. 10. 10 0 hozzászólás Banktechnika,

A Magyar Nemzeti Bank még tavaly augusztus közepén jelentette be, hogy megújulnak az ezer forintos bankjegyek. Az új bankjegyek idén márciusban kerültek forgalomba.

A régi ezer forintosok 2018. október 31-ig használhatók fel. Akinek október 31-ét követően is van régi ezrese, annak 3 évig a postákon ingyen kicserélik ugyanolyan címletű új bankjegyre. Fontos kiemelni, hogy csak a csere díjtalan, ha az 1.000 forintos címlet helyett más címletet igényelnek, az már pénzváltásnak tekintendő, amely szolgáltatás díjköteles. Fontos még, hogy ha az ügyfél régi bankjeggyel jelentkezik és a postahelyen szolgáltatást is igénybe vesz (pl.: levélfeladás, csekkbefizetés, stb.), akkor a szolgáltatás ellenértékét régi bankjeggyel is kifizetheti a bevonást követő három évig.

A 3 év lejártát követően pedig további 17 évig a postákon az „előzetes bejelentéshez kötött készpénz kifizetések szabályairól” szóló Hirdetmény 2. a) pontjában meghatározott Postai szolgáltatóhelyek pénztárai díj ellenében cserélik be. A Magyar Nemzeti Bank MNB a bevont bankjegyeket a bevonási időpontot követően – Budapest V. kerület Kiss Ernő u. 1. szám alatti pénztárában – még 20 évig díjmentesen átváltja.

Az új ezer forintos bankjegyek – hasonlóan korábban megújított társaikhoz - több biztonsági elemet tartalmaznak. A bankjegyeken található biztonsági elemekről és az új ezresről részletes bemutató találnak az MNB honlapján.