Hogyan ismerjük fel a hamis pénzt?

Szerző: EuroPrompt 2015. 12. 11 0 hozzászólás Banktechnika,

 

Általánosságban elmondható, hogy amióta bankjegyek léteznek, azóta próbálják azokat hamisítani. A technológia fejlődésével párhuzamosan egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, ezért kiemelten fontos, hogy képesek legyünk azokat felismerni.

 

A bankjegyeket elsősorban szemrevételezéssel vizsgálhatjuk meg. Minden forint bankjegyen több, szabad szemmel is látható biztonsági elem található, amik az alábbiak:

Vízjel: A bankjegyet fény felé tartva bal oldalon jelenik meg. A jobb oldalon látható történelmi személy portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel jelenik meg. Mindkét oldalról ellenőrizhető.

Illeszkedő jel: A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva H betűvé egészítik ki egymást. Mindkét oldalról ellenőrizhető.

 

Biztonsági szál: A bankjegyet fény felé tartva látható, a bankjegy papír anyagában található. Felületét nagyítóval vizsgálva a MAGYAR NEMZETI BANK felirat olvasható. Mindkét oldalról ellenőrizhető.

 

Hologram fólia: A bankjegy előoldalán a vízjel mellett jobbra található; egyenes profilú, felületén mozgatás hatására váltakozva látható Magyarország címre, vagy az MNB felirat. A fólia bal oldalán fémes apró számokkal a bankjegy értékjelzése látható.

 

Rejtett kép: A bankjegy előoldalának bal felső sarkában a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva az MNB felirat jelenik meg.

 

A szemrevételezésnél megbízhatóbb hamisítvány felismerést biztosít, ha a bankjegy ellenőrzéshez EuroCash EC-1600 (V12) bankjegyvizsgáló készüléket használunk.
A bankjegyvizsgáló készülékek többféle kiépítésben érhetők el, minden típus rendelkezik UV lámpával, a kombinált eszközök alkalmasak erős fehér fény kibocsájtására, valamint bizonyos típusokon nagyító is található.

 

Típus Termékkínálatunk  Vizsgálati módszerek Amihez ajánljuk 
EuroCash EC-1700 (EC-V11) bankjegyvizsgáló UV-A fény bankjegyek, dokumentumok, tulajdoni lapok,  igazolványok
EuroCash EC-1600 (EC-V12) bankjegyvizsgáló UV-A és fehér fény vízjelvizsgálathoz bankjegyek, dokumentumok, tulajdoni lapok, bélyegek, műtárgyak, igazolványok
EuroCash EC-1510 (EC-V13) bankjegyvizsgáló

UV-A és fehér fény, beépített nagyító a mikroírások vizsgálatához,  mágnesfestés vizsgálata

bankjegyek, dokumentumok, tulajdoni lapok, bélyegek, műtárgyak, igazolványok

 

 

A forintbankjegyek mindegyike tartalmaz olyan a címletre jellemző grafikai motívumot, amely kétféle fénytartományban is ellenőrizhető. A bankjegyek vízjelmezőjében szereplő motívumok kétféle (UV-A és UV-C) fényben láthatóak. Ugyanazon biztonsági elem eltérően reagál az UV-A, vagy az UV-C fényre.

 

A kereskedelemben kapható csak UV-A és kombinált UV-A/C fény kibocsájtására alkalmas készülékek is. A legmegbízhatóbb felismerést az UV-A/C kombinált készülékek nyújtják, mert egymás után mindkét fénnyel megvilágítják a bankjegyet, így mindkét eltérő hullámhosszú fény alatt megvizsgálhatóak a biztonsági elemek.

 

Léteznek olyan kombinált bankjegyvizsgáló készülékek, amik az UV fény mellett más vizsgálati módszerrel is segítik a bankjegy ellenőrzést. Ilyen például a nagyítóval, vagy az erős fehér lámpával rendelkező készülékek.

 

  • nagyító a bankjegyeken lévő mikro írások ellenőrzésére használható. A bankjegyet nagyítóval vizsgálva az elő- és hátoldal alnyomatában több helyen a bankjegy címletértéknek megfelelő értékjelzés, valamint a MAGYAR NEMZETI BANK felirat olvasható. A valódi bankjegyeken a mikro írás tisztán kivehető, olvasható, szabályos, egyforma betűkből áll, töredezés, szétesés, elmosódás nem tapasztalható.
     
  • Erős fehér lámpával a vízjel ellenőrzésére nyílik lehetőségünk. A bankjegyet fény felé tartva, a bankjegyen szereplő személy portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép jelenik meg (mindkét oldalról ellenőrizhető). A valódi bankjegyeken a vízjelkép ránézésre nem látható (sem az elő-, sem a hátoldalon), nem tartalmaz határozott kontúrú vonalakat, UV-fényben sem látható.