Újat vagy használtat?

Szerző: admin 2023. 01. 19 0 hozzászólás Online Pénztárgép,Vállalkozás,

Mire figyeljünk használt pénztárgép vásárlásakor?

 

Ha vállalkozása pénztárgép köteles és pénztárgépet szeretne vásárolni érdemes néhány fontos szempontot figyelembe vennie. Olvassa el blogbejegyzésünket, hasznos tanácsainkkal időt és pénzt takaríthat meg vállalkozása számára!

 

Valóban költséghatékony a használt pénztárgép vásárlása?  

Ne csak a használt online pénztárgép árát nézze! Vásárlás előtt számos egyéb szempontot figyelembe kell vennie.

 

Melyek ezek a szempontok?

Van-e rá garancia? Míg az új pénztárgépekre a forgalmazó 1 éves gyártói garanciát biztosít, addig a használtan vásárolt pénztárgépekre nincs garancia. Az időközben felmerülő szervizelési költség már a vásárlót fogják terhelni.

 

Biztosan rendszeresen karban volt tartva a pénztárgép?Kérje el az eladótól a pénztárgéphez tartozó pénztárgépnaplót, hogy betekintést kapjon a pénztárgép állapotáról!

Miért is fontos ez?

A pénztárgépnapló a pénztárgép „forgalmi engedélye”. Egy szigorú számadású dokumentum. A pénztárgépnaplót mindig az üzemeltetési helyen kell tartani. A naplóban minden pénztárgéppel kapcsolatos tevékenységet rögzíteni kell! Pénztárgépnaplóban ellenőrizni tudja, hogy a kötelező éves hitelesítések (felülvizsgálatok) elvégzésre kerültek-e, vagy hogy milyen meghibásodások és karbantartási munkák lettek rajta elvégezve.

 

Röviden az éves felülvizsgálatról: A pénztárgépek éves felülvizsgálata tehát kötelező. Ez egy pénztárgépes szakszervizes helyszíni vizsgálata, amit évente egy alkalommal a pénztárgép üzemeltetőjének kell elvégeztetnie. Akkor is ha a használt pénztárgép korábban szüneteltetve lett. Ha a vásárlást követően derül ki, hogy a felülvizsgálat határideje lejárt akkor ennek pótlása már az Ön költsége és felelőssége! 

 

Esetenként minimum 25.000 - 30.000 Ft. A felülvizsgálat során megvizsgálják, hogy történt-e illegális beavatkozás a pénztárgépen, a pénztárgép működése és működési körülményei megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. Ha indokolt kicseréli a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységének akkumulátorát. Ha ezek a karbantartási feladatok nem lettek elvégezve, ennek pótlása ismételten a pénztárgép új vásárlójának kell elvégeztetnie. A pénztárgép első felülvizsgálatának határideje az üzembehelyezéstől számított egy éven belül esedékes (független az üzemeltetőtől), a további felülvizsgálatokat az utolsó felülvizsgálattól számított 365 napon belül kell elvégezni. 

 

Van-e adatkommunikációs szolgáltatási díjtartozása az eladónak a Modil-Adat Kft. vagy a Telekom felé?

 

Miért is fontos ez?

Az online pénztárgépek adóügyi ellenőrző egysége SIM kártyával vagy SIM chippel rendelkeznek (mint a mobiltelefonok).  Magyarországon két szolgáltató biztosítja, hogy az üzembe helyezett pénztárgépek és a NAV szerverei között a szolgáltatás létrejöjjön.  Ha az előfizetőnek (ebben az esetben a pénztárgép eladójának) díjtartozása áll fenn, a szolgáltató jogosult átadni a pénztárgép adatait a NAV-nak, aki blokkolhatja az online pénztárgép használatát. Tehát a SIM chip aktív állapotú marad a NAV és a pénztárgép között, de a szolgáltató az átszemélyesítést műszakilag megakadályozza, a pénztárgép nem nemtud átíródni az Ön vállalkozásának nevére.

Fontos információ, hogy az átszemélyesítést követően nem történik jogutódlás az előfizetői jogviszony vonatkozásában. Az eredeti üzemeltető előfizetői szerződése megszűnik, és az online pénztárgép új üzemeltetőjével  új előfizetői szerződést köt a szolgálató.

Magyarországon számtalan NAV engedéllyel rendelkező online pénztárgép van forgalomban. A jogszabályban rögzített követelményeken túl különböző egyéb tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Ahhoz, hogy eldöntsük, mely pénztárgépek fogják leginkább szolgálni vállalkozását érdemes egy szakszervizzel is felvenni a kapcsolatot vásárlás előtt.

 

Miért is fontos ez?

 

Ha az értékesítés során arra számít, hogy kisebb tételekben sok nyugtát fog kiállítani akkor érdemes olyan pénztárgépet vásárolnia, ahol annak nyomtatója tartós, nagyon jó minőségű. Ezt a szempontot kell figyelembe vennie akkor is, ha a pénztárgépe fokozottan ki van téve külső szennyeződésnek, vagy annak a veszélynek, hogy beázhat.  (autószerelő műhelyek, kifőzdék, vendéglátó helyiségek, szórakozóhelyek stb).

Ha a pénztárgépe, olyan helyen fog üzemelni, ahol a hálózati „térerő” nem megfelelő, és problémák adódhatnak az online adatkommunikációban akkor is érdemes olyan pénztárgépet választani, amelynek a beépített modemje jobban tolerálja a térerővel történő változásokat.

A fenti információknak összegzésével elmondható, hogy a nem körültekintően vásárolt használt pénztárgépnek a járulékos költségei az átszemélyesítési díjjal együtt meghaladhatják akár az új és garanciával rendelkező pénztárgépek árát.  

Ha, igazán jó új pénztárgépet keres egy használt pénztárgép áráért a mi ajánlatunk  az OPTIMA QMP50 NEW pénztárgép a 30 éve működő Euro Prompt Kft.  pénztárgépüzlettől. Tartós és jó minőségű alkatrészekkel!