Csökkent a sertés tőkehús áfája

Szerző: admin 2016. 01. 04 0 hozzászólás Online Pénztárgép,


Január elsejével 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb mértékre, 5 százalékra mérséklődik a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel. 

A szaktárca kifejtette: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szereplők érvényesítsék az áfacsökkentést a végső fogyasztói árakban. Az intézkedés hatására a fogyasztók várhatóan 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak sertés tőkehúst.

Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre - mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak - már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs.

Az FM kiemelte: az élő- és félsertés áfájának csökkentésekor szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a sertéságazat alapanyag-termelésében korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság megszűnt.

Emellett nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja - tették hozzá.

A minisztérium hasonlóan pozitív változásokra számít a jelenlegi áfacsökkentéssel, úgy véli, a sertéshús ellátási láncának további fehéredése várható.

A tárca szerint az intézkedés a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, további célja a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzése, növekedésének elősegítése.

A pénztárgépeknél január 1-ét követően a fenti sertés tőkehúsokat az 5%-ot forgalmi gyűjtőbe kell bevinni a megszokott 27% helyett. Az új típusú online pénztárgépeknél jellemzően előre be van programozva az 5%-os ÁFA gyűjtő, de van néhány típus, amihez szervizes beállítás sükséges. Amennyiben pénztárgép ÁFA gyűjtő beállítással kapcsolatban segítségre lenne szüksége, hívja szervizünket.


forrás: MTI